04/2023

Sähköpotkulaudoille rajoituksia, ei täyskieltoa!

Sähköpotkulauta

Sähköpotkulaudoille rajoituksia, ei täyskieltoa!

Kesäaikaan ihmisten liikkuminen luontaisesti lisääntyy ja monipuolistuu – ja sähköpotkulaudat ja muut mikroliikkumisen välineet ovat tulleet helpottamaan arkeamme.

Lautojen käyttöön ja alustamalliin liittyy kuitenkin myös monia haasteita, joihin kaupungeilla on kuitenkin mahdollisuuksia puuttua yhdessä lautoja välittävien yritysten kanssa sopien.

Helsingissä kaupunkiympäristölautakunta (vastaa Järvenpäässä kaupunkikehityslautakuntaa) on luonut sähköpotkulaudoille selkeitä rajoituksia ja tiukentanut niitä kuluneiden vuosien aikana.

Tulevana kesänä niitä ei esimerkiksi saa enää pysäköidä keskusta-alueella kuin erikseen osoitetuille paikoille. Tämä ehkäisee lautojen lojumista esimerkiksi jalkakäytävillä ja muilla kulkureiteillä. Laudat ovat lisäksi kokonaan poissa käytöstä viikonloppuöisin. Arkisinkin niiden enimmäisnopeutta rajoitetaan.

Kannatan ehdottomasti sääntelyn luomista potkulautojen käytölle myös Järvenpäässä. Voimme esimerkiksi:

➡️ Asettaa esimerkiksi nopeus- ja/tai käyttöaikarajoituksia viikonloppuöille, kuten Helsingissäkin on tehty.

➡️ Lautojen pysäköinti voidaan sopia tapahtuvaksi vain erikseen osoitetuilla paikoilla.

Toivon lisäksi, että lainsäädännön uudistaminen mikroliikkumisen välineiden osalta edistyisi mahdollisimman nopeasti. Esimerkiksi näitä toimenpiteitä on mahdollista edistää eduskunnan tasolla:

➡️ Promilleraja pyörille ja muulle kevyelle liikenteelle

➡️ Tanskan mallin mukainen kypäräpakkoa

➡️ Vuokrattavien lautojen määrän hillitseminen toimilupajärjestelmällä

Näin saisimme lisää työkaluja uusien kulkumuotojen kontrolloimiseen.

Järvenpään etu on sen sijainti, mutta myös kaupunkirakenteen tiiviys. Kaikki olennainen on lähellä, ja siksi liikkumisen eri muodot ovat sujuvasti käytettävissä autoilun rinnalla.

❌ Sähköpotkulautojen kieltäminen kokonaan olisikin hyvin raju toimenpide! ❌

Se veisi meiltä mahdollisuudet kehittää yhdessä järvenpääläisten sujuvaa liikkumista – kävelyä, pyöräilyä, autoilua kuin muitakin kulkuvälineitä huomioiden! ✅

06/2024

Kaupunkipolitiikan kesälaitumet: Pysäköinti säilyy Järvenpäässä maksuttomana, mutta kaupungin peittävät tummat talouspilvet

03/2024

HOK-Elannon edustajiston vaalit 2024

03/2024

Järvenpäässä ajankohtaista: Kenen rahalla investoidaan ja mistä nyt säästetään?

Parempaa päätöksentekoa

tehdään yhdessä!

Henri Kontki sohvalla tiiminsä kanssa