09/2022

Kaupunginvaltuusto käsitteli taloushaasteita: Keusoten ja HUS:n budjetit painavat taloutta

Kaupungin-valtuusto käsitteli taloushaasteita: Keusoten ja HUS:n budjetit painavat taloutta

Tietokone ja kuppi kahvia

Kaupunginvaltuusto käsitteli taloushaasteita: Keusoten ja HUS:n budjetit painavat taloutta

Tänään kaupunginvaltuustossa käsiteltiin runsaasti taloutta – ja painavasta syystä.

Keusoten ja HUS:n budjetit paukkuvat, mikä on vielä tällä hetkellä myös kaupunkimme taloudenpidon syvä murhe.

Muuten vastuullinen, tehokas toimintamme ja palveluiden järjestämisemme ei ole riittänyt kasvavien sotelaskujen kanssa. Taseemme on vaarassa kääntyä pakkaselle, mikä käynnistäisi Järvenpään kohdalla kriisikuntamenettelyn.

Tämän vuoden sotemenojen reipas kasvu leikkaa myös pysyvästi valtionosuuksiamme, mikä yhdessä hintojen ja korkokulujen nousun kanssa rasittaa talouttamme myös jatkossa. Huolta herättää myös kaupungin lainamäärä ja sen kehittyminen jatkossa.

Uskon kuitenkin, että voimme nähdä synkkien ennusteiden päässä myös valoa. Joudumme luultavasti supistamaan kaupunkimme investoinneista sekä tekemään vielä painavia päätöksiä palveluidemme suhteen, mutta sotemenot siirtyvät ensi vuoden alusta lähtien hyvinvointialueille. Se vähentää tasetta heikentäviä menoyllätyksiä tulevina vuosina.

Jatkamme päätöksentekoa Järvenpään taloudesta syksyn aikana. Nyt päätimme antaa eri palvelualueille mietittäväksi vähintään 1,5 %:n suuruisia käyttökatteen parannusehdotuksia, joista päätämme myöhemmin laadittujen ehdotusten pohjalta.

Sopeutukset tulee kohdentaa vastuullisesti ja tarkoin harkiten. Ilman nyt tehtäviä päätöksiä tilanteemme voi ensi vuonna olla vielä tätäkin vuotta huonompi. Siksi kaupungin meno- ja tulopuolta on tarkasteltava nyt erittäin huolellisesti.

06/2024

Kaupunkipolitiikan kesälaitumet: Pysäköinti säilyy Järvenpäässä maksuttomana, mutta kaupungin peittävät tummat talouspilvet

03/2024

HOK-Elannon edustajiston vaalit 2024

03/2024

Järvenpäässä ajankohtaista: Kenen rahalla investoidaan ja mistä nyt säästetään?

Parempaa päätöksentekoa

tehdään yhdessä!

Henri Kontki sohvalla tiiminsä kanssa