08/2023

Johtajarekrytoinnit Järvenpäässä: Osaajien liikkuvuus ja uudet näkökulmat

Henri Kontkin tuolilla

Johtajarekrytoinnit Järvenpäässä: Osaajien liikkuvuus ja uudet näkökulmat

Järvenpään menneet (ja tulevat) johtajarekrytoinnit ovat herättäneet keskustelua paikallislehdessä sekä Järvenpään kaupunkipolitiikkaan liittyvissä Facebook-ryhmissä.

Kaupunkimme on rekrytoinut viime vuosina erinomaisia ja kokeneita osaajia – myös muista maakunnista kuin Uudeltamaalta. Vaikka olemmekin monessa rekrytoinnissa onnistuneet, tiedostamme kilpailutilanteen olevan Helsingin metropolialueella erittäin kova.

Meiltä lähteneet johtohenkilöt ovat käytännössä aina saaneet paikan paljon Järvenpään kaupunkia suuremmasta organisaatiosta, samantasoisella tai jopa korkeammalla positiolla. Tämä vain osoittaa sitä, että osaajien liikkuvuus, ja siten vaihtuvuus, on huomattavaa suurella työssäkäyntialueellamme.

Onko johtajien vaihtuvuus sitten huono asia Järvenpään kannalta?

Vastaus tuohon on kaksijakoinen. Yleisesti koen, että kaupunkiin rekrytoimamme henkilöt ovat olleet niin osaavia, että myös muut työnantajat ovat olleet erittäin kiinnostuneet heistä. Ja kuten aiemmin totesin, yleisesti vielä paljon meitä suuremmat työnantajat.

Minkä johtajien pysyvyydessä menetämme, sen toisaalta uusien ideoiden sekä toimintatapojen ja -kulttuurien osalta saamme. Kun rekrytoimme uuden henkilön, tuo hän aina kaupunkiimme jotain uutta aiemmasta työtaustastaan ja kokemuksestaan. Samalla koko kaupunkia voidaan kirittää eteenpäin.

Haluaisin myös, että kaupungin palveluksesta lähtevät täyttäisivät mahdollisimman usein lähtökyselyn. Kyselyn vastausprosentti on perinteisesti ollut alhainen. Vastaukset antaisivat meille laajemmin tietoa lähdön syistä. Ja esimerkiksi toimintakulttuuriin liittyvät lähtösyyt on otettava aina vakavasti ja selvitettävä. Näin voimme olla jatkossakin houkutteleva työnantaja.

… Ja johtajien määrään ja hallintoportaaseen liittyen: kunnilla on hyvin raskas taakka lakisääteisiä tehtäviä kontollaan. Kaikista niistä se on vastuussa, ja ne ovat lain puitteissa hoidettava. Tämä pitää kunnilla olevaa hallintoa edelleen työllistettynä soteuudistuksen jälkeenkin. Olemme Järvenpäässä tehneet myös hallintotasoon kohdistuneita palvelualuesäästöjä menneiden vuosien aikana, mutta lakisääteiset tehtävät on hoidettava, ja niillä on mieluiten oltava myös niiden toimintaa hallinnoiva ja vastuussa oleva viranhaltija.

Odotan innolla Petteri Orpon hallitusohjelmassa kuvattua kuntien normituksen keventämisohjelmaa, jossa kuntien lakisääteisistä tehtävistä tehtäisiin järkevää karsintaa. Näin voisimme myös keventää hallintotaakkaamme – ja suoraviivaistaa toimintaamme!

06/2024

Kaupunkipolitiikan kesälaitumet: Pysäköinti säilyy Järvenpäässä maksuttomana, mutta kaupungin peittävät tummat talouspilvet

03/2024

HOK-Elannon edustajiston vaalit 2024

03/2024

Järvenpäässä ajankohtaista: Kenen rahalla investoidaan ja mistä nyt säästetään?

Parempaa päätöksentekoa

tehdään yhdessä!

Henri Kontki sohvalla tiiminsä kanssa