06/2023

Järvenpään vuoden 2022 talousraportti: Sote-kulut aiheuttivat alijäämän

Kokoomuksen edustajat rivissä

Järvenpään vuoden 2022 talousraportti: Sote-kulut aiheuttivat alijäämän

Eilisessä kaupunginvaltuuston kokouksessa hyväksyimme kaupungin tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen vuodelta 2022.

Järvenpään tulos oli viime vuonna 3,9 miljoonaa euroa alijäämäinen. Merkittävin syy tappiolliseen tulokseen olivat sotekulut, jotka ylittyivät reippaasti budjetoidusta. Tämän vuoden alusta sote-palvelut ovat siirtyneet hyvinvointialueelle, joten suurin syy kaupunkimme talouden vaikeaan tilanteeseen on poistunut. Vielä on toisaalta tulossa valtionosuusleikkaus, joka perustuu juurikin viime vuoden sotemenojen nopeaan kasvuun.

Verotulomme kasvoivat miltei 6 % vuodentakaisesta, ja yhteisöverotuotot peräti 20 %. Kaupungin menot kasvoivat _ilman sotea_ noin 3%, eli verotulomme kehittyivät menoja nopeammin. Tämä on erinomainen asia tulevalle taloudenpidolle.

Haastavat ajat jatkuvat, kun kaupungin korkeahko velkataakka (n. 251 M €) sekä tulevaisuuttamme palveleva korkeahko investointitaso ovat riskitekijöitä. Onkin nyt pohdittava tarkasti, mihin Järvenpäällä on lähivuosina varaa. Nousevat lainojen korkokulut osuvat yhä lujemmin käyttötalouteemme, eli investoinneilla on yhä korkeampi hinta kaupungille. Onkin syytä malttiin, mutta järkevät ja tarpeellisimmat investoinnit on tehtävä laadukkaiden palveluiden varmistamiseksi.

Ryhmäpuheenvuorossamme kiitimme myös kaupungin henkilöstöä joustavasta toiminnasta, kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan toi kaupunkiimme miltei 600 ukrainalaispakolaista. Heistä on pyritty huolehtimaan parhaamme mukaan, ja tukitoiminta jatkuu edelleen.

Kokoomuksen valtuustoryhmä toivottaa viimeisen kevätkauden valtuuston myötä oikein antoisaa ja hyvää kesää kaikille💙

06/2024

Kaupunkipolitiikan kesälaitumet: Pysäköinti säilyy Järvenpäässä maksuttomana, mutta kaupungin peittävät tummat talouspilvet

03/2024

HOK-Elannon edustajiston vaalit 2024

03/2024

Järvenpäässä ajankohtaista: Kenen rahalla investoidaan ja mistä nyt säästetään?

Parempaa päätöksentekoa

tehdään yhdessä!

Henri Kontki sohvalla tiiminsä kanssa