09/2023

Asumisen kustannukset merkitsevät paljon – etenkin nuorille aikuisille!

Järvenpää asuminen

Asumisen kustannukset merkitsevät paljon – etenkin nuorille aikuisille!

Asuminen Järvenpäässä on herättänyt jälleen keskustelua, ja valtuuston päätettävänä on pian Järvenpään asunto-ohjelma. Kirjoitin Keski-Uusimaahan mielipidekirjoituksen, jossa toin esille nuorten aikuisten mahdollisuuksia asua laadukkaasti ja hyvällä sijainnilla Järvenpäässä myös jatkossa.

Ympäristöministeriön tuoreimman Nuorten asuminen -tutkimuksen mukaan nuoret aikuiset (18–29-vuotiaat) painottavat asunnon väljyyden sijaan asumisvalinnoissaan muita väestöryhmiä enemmän alhaisia asumiskustannuksia 💸.

Asunnon löytäminen ei ole aina helppoa, ja useimmin hankaluutta aiheuttaa liian korkea asumiskustannusten taso. Omistusasunnon hankinnan lykkääntymisessä näkyy asuntojen hintojen nousu kaupungeissa sekä se, että nuorten tulot eivät ole merkittävästi nousseet hintojen nousuun verrattuna.

Enemmistö on lisäksi valmis tinkimään neliöistä saadakseen asunnon keskeiseltä paikalta, Etelä-Suomen alue vielä vahvemmin tutkimuksissa korostuen.

Jos asuntojen keskikokoa kiristetään asunto-ohjelmalla liikaa ja seurauksia tarkasti selvittämättä, voivat asuntojen hinnat karata nuorten ulottumattomiin. Etenkin, kun taloyhtiöiden velkaisuutta kiristettäneen pian, mikä siirtää uudisasuntojen velkataakkaa takaisin henkilökohtaisemmaksi taloyhtiölainojen sijaan.

Suomalaisista asuntokunnista 46 % asuu yksin, eikä sen kasvutrendi ole hiipumassa. Trendi, ja myös pienempien asuntojen tarjonta hyvän sijainnin kohteissa, on huomioitava Järvenpään asunto-ohjelmassa. Myös perheasuntojen määrästä on toki huolehdittava - kysynnän mukaisesti. Myös edullisempaa ARA-asuntotuotantoa on rakennettava, jotta kohtuuhintaisempaa asumista voidaan lisätä! ✅

Asunto-ohjelmalla katsotaan pidemmälle tulevaisuuteen, jossa kysyntää tulee varmasti olemaan myös tehoneliöillä. Kysyntä voi ennusteiden mukaan jopa kasvaa, kun huomioidaan yksinasumisen kasvava trendi, uudiskohteiden kohonnut hintataso ja nuorten aikuisten käytettävissä olevien tulojen kehitys.

Ei siis ole mielestäni syytä lukita asuntojen keskikokoa nyt liian korkealle tasolle.

06/2024

Kaupunkipolitiikan kesälaitumet: Pysäköinti säilyy Järvenpäässä maksuttomana, mutta kaupungin peittävät tummat talouspilvet

03/2024

HOK-Elannon edustajiston vaalit 2024

03/2024

Järvenpäässä ajankohtaista: Kenen rahalla investoidaan ja mistä nyt säästetään?

Parempaa päätöksentekoa

tehdään yhdessä!

Henri Kontki sohvalla tiiminsä kanssa